V kuchyni

Levandule jako koření je příliš voňavá, proto používáme méně aromatické listy v menším množství, které sušíme při teplotě 36°C. Můžeme kořenit skopovou pečeni, dušené maso, rybí polévky, houbové pokrmy či saláty, zeleninu.

 

Levandulová limonáda:

15 dkg cukru svaříme s 1/4 vody, po rozpuštění přidáme 1 celý vymačkaný citrón a 4 polévkové lžice levandulových květů a necháme louhovat. Přidáme 1,7 l vody a dáme vychladnout. Zdobíme citrónem a mátou. Vynikající studený nápoj v horkých dnech.

 

Levandulový čaj:

1 lžičku levandulových květů přelít horkou vodou a nechat 5 minut louhovat, scedit. Levandule nám prospěje především po namáhém dni.

 

 

Levandulový ocet:

Květy napěchované ve sklenici zalijí ovocným octem (dobrý je kvalitní jablečný, protože sám o sobě má skvělé účinky). Sklenici každý den protřepeme a po dvou týdnech na teplém místě ocet přecedíme.

Užití:

  •  oceníte v péči o problematickou pokožku, jelikož dokáže dobře vysušit a dezinfikovat pupínky akné
  •  dezinfikuje a zklidní také místa podrážděná štípnutím hmyzem.
  •  působí jako přírodní repelent proti komárům, vosám, včelám i pár kapek na kůži působí proti klíšťatům
  •  přidáním pár kapek na zubní kartáček k pastě vyčistíte krásně své zuby bez pasty
  • ústní voda - dezinfikujete  ústní dutinu a zničíte bakterie v ní
  • při koncentraci s vodou kloktáme
  • uleví při bolestivé únavě a otoku nohou, stačí ho přidat trochu do koupele nohou,zabrání nadměrnému pocení nohou a jejich zápachu, či zničí plíseň
  • ocet přidaný v malém množství do vody k opláchnutí vlasů zneutralizuje zbytky šampónu, což vlasům vyrovná jejich přirozené pH a budou tak pevné a lesklé

 

Levandulové sušenky:

21 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 25 dkg hladké mouky, 3 polévkové bramborového škrobu, 1 žloutek, 1 polévková lžíce levandulových květů, špetka soli, šťáva a kůra z citrónu:

Vše zpracujeme do hladkého těsta, které rozdělíme na 2 díly. Vyválíme válečky v průměru 2-3 cm, zabalíme do fólie a necháme na chvíli ztuhnout v ledničce. Pak z těsta nakrájíme plátky silné ½ cm a dáme na plech, doporučuji na pečící papír dál od sebe. Pečeme cca 15 min při 170°C.

 

Levandulové sušenky recept z Francie:

11 dkg másla, 1 vejce, 1 žloutek, 10 dkg cukru, 20 dkg hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce levandulových květů, 1 lžíce mletých mandlí, špetku soli

Vejce s cukrem ušleháme a přidáme všechny zbývající přísady. Mícháme do hladkého těsta. Necháme cca 1 hodinu vychladnout.  Po vyjmutí z chladna tvoříme kuličky, které rozmáčkneme na placičku. Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C, cca 12 minut dozlatova.

 

Levandulový koláč:


175 g rozpuštěného másla, 175 g de moučkového cukru, 3 rozšlehaná vejce, 175 g hladké mouky, 2 lžíce čerstvých levandulových květů nebo 1 lžíce sušené mleté kuchyňské levandule, 1/2 lžičky vanilkového extraktu,2 lžíce mléka,
1/2 lžičky vody, několik čerstvých levandulových květů


 Smíchejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte vejce a dobře rozmíchejte, vmíchejte mouku, levanduli, vanilku a mléko.Těsto vlijte do formy cca 20 cm a zhruba hodinu pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C. Potom  nechte vychladnout.  Smíchejte práškový cukr s vodou a míchejte tak dlouho, až dostanete homogenní a hladkou hmotu. Nalijte na koláč a ozdobte čerstvými levandulovými květy.

 

Levandulová zmrzlina:

15 dkg medu, 400 ml šlehačky, 1 polévková lžíce levandulových květů

V hrnci zahřejeme med do tekutého stavu, přidáme rozdrcenou levanduli. Ušleháme šlehačku, odstavíme hrnec s medem a levandulí a pomalu přidáváme našlehanou šlehačku. Dáme do mrazničky a cca po 45 min promícháme vidličkou